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Canonical correlations among chemical, physical and morphological characteristics of Xaraés palisadegrass under rotational grazing Scientia Agricola
Nave,Renata La Guardia; Pedreira,Carlos Guilherme Silveira; Lima,César Gonçalves de.
In forage evaluation experiments, the assessment of adaptive and productive characteristics of genotypes is generally prioritized over qualitative responses such as nutritive value and voluntary intake. Methods that are capable of characterizing forage quality through the physical resistance to degradation have been proposed, including grinding resistance and shearing resistance. Canonical correlations establish a multivariate approach associating multiple variables depicting inter-relations studies between groups of dependent and independent variables. The objective of this research was to assess the degree of association among groups of quality-related responses of grazed Xaraés palisadegrass forage using canonical correlations among morphological,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Warner-Bratzler; Digestibility; Forage quality; Nutritive value.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162009000200018
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Espessura da lâmina de cisalhamento na avaliação instrumental da textura da carne Ciência Rural
Pinto,Marcos Franke; Ponsano,Elisa Helena Giglio; Almeida,Ana Paula da Silva.
A padronização da textura é um dos principais problemas relacionados à qualidade da carne bovina. Por isso, a avaliação objetiva da maciez, por métodos mecânicos, vem sendo estudada há muitos anos. Para que a avaliação instrumental da textura seja uma ferramenta efetiva nos estudos envolvendo a maciez da carne, é necessário minimizar as causas de variação envolvidas na análise. Atualmente, a força de cisalhamento Warner-Bratzler é o método mais amplamente empregado para essa finalidade. O protocolo padrão dessa técnica analítica preconiza a utilização de uma lâmina de cisalhamento de 1,016mm de espessura. Neste trabalho, foram comparados dados de textura de carne bovina obtidos com a lâmina de cisalhamento padrão Warner-Bratzler, de 1,016mm de espessura, e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Maciez; Carne bovina; Força de cisalhamento; Warner-Bratzler.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782010000600026
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